Az Oktatási Bizottság tájékoztatója a 2023-ban teljesítendő kreditpontokról

A 2023. évi könyvvizsgálói szakmai továbbképzés teljesítésének feltételei

A 2023. évi szakmai továbbképzés keretén belül 20 kreditpontot kell teljesítenie a könyvvizsgálóknak. A kreditpontok teljesítési határideje 2023. december 31.
A 20 kreditpontot az alábbiak szerint kell összegyűjteni:

 • 4 kredit: kötelező, központilag szervezett továbbképzés („1. nap”)
 • 8 kredit: szabadon választott továbbképzés (Minősítéssel rendelkező könyvvizsgálók esetében a 8 kreditponton belül a minősítéshez/minősítésekhez kapcsolódó speciális kreditpontok szerzése is szükséges.)
 • 8 kredit: önképzés

A 65. évüket betöltött szüneteltető státuszú tagoknak 8 kreditpontot kell teljesíteniük.

 • 4 kredit: kötelező, központilag szervezett továbbképzés („1. nap”)
 • 4 kredit: szabadon választott továbbképzés (Minősítéssel rendelkező könyvvizsgálók esetében a 8 kreditponton belül a minősítéshez/minősítésekhez kapcsolódó speciális kreditpontok szerzése is szükséges.)

A központi kamara térítésmentesen biztosítja a 4 kötelező és a 8 szabadon választott kreditpont teljesítését az MKVKOK távoktatási rendszer keretén belül, melyet a területi szervezetek saját tagjaik esetében kiegészíthetnek.

Könyvvizsgálók szakmai továbbképzése

  Szakmai továbbképzés

KÖTELEZŐ, KÖZPONTILAG SZERVEZETT TOVÁBBKÉPZÉS („1.NAP”) – 4 KREDIT

A kötelező 4 kredit tananyagát tartalmazó oktatási filmnek a megtekintése nélkülözhetetlen a továbbképzési kötelezettség teljesítéséhez, a továbbképzési rendszer e tananyag megjelenésétől nem is teszi lehetővé más oktatási film kiválasztását, amíg e kötelezettségének a könyvvizsgáló nem tesz eleget.

2023-ban az elmúlt évekhez hasonlóan a kötelező rész tananyaga elektronikus formában jelenik meg, a tananyag a Kamara honlapjáról letölthető. 
Központi (kamarai) szervezés - tananyag 

2023-ban a kötelező részhez tudásellenőrző teszt kapcsolódik az alábbi módon:

 • A kötelező rész 2023-ban 4 filmanyagra bontódik szét, amelyek megtekintése külön lehetséges.
 • Mikor egy teljesítendő filmanyag végére ér a továbbképzésre kötelezett, a rendszer felkínálja számára a tudásellenőrzési teszt kitöltésének a lehetőségét. Amennyiben a kitöltés mellett dönt az érintett, a filmhez csatolt feladatbankból tesztet mixel számára a rendszer, amit a meghatározott időn belül legalább 60 %-os eredménnyel kell kitöltenie. 
 • Ha ez nem sikerül, tehát az eredmény 60 % alatti a teszt végén a rendszer közli az eredményt százalékos mértéket megjelölve, valamint jelzi, hogy melyik tesztkérdésre/kérdésekre adott helytelen választ a kitöltő, s megadja azt is, mi lett volna helyes megoldás), vagy a meghatározott időkereten belül a tesztet be sem fejezi az illető, akkor lehetőséget kap újabb tesztelésre (a rendszer újabb feladatsort mixel tehát a számára a feladatbankból). 
 • Három sikertelen teszt után akkor kap lehetőséget a negyedik tesztre valaki, ha ismételten megnézi azt a filmet, amihez a teszt kapcsolódik.
 • Amennyiben van még a továbbképzésre kötelezettnek a Kamara, avagy a területi szervezet által biztosított hozzáférési jogosultsága a rendszerben, azt felhasználhatja a megtekintéshez, ha ilyen már nem áll a rendelkezésére, akkor a film megtekintési jogát meg kell vásárolnia a rendszerben.
 • Az ismételt megtekintést követően újabb három tesztelési lehetőség biztosított, s amennyiben az összesen hatodik próbálkozás sem jár eredménnyel, a hetediket megelőzően a filmanyag újabb megnézése válik szükségessé. (Az egyes filmek minden megtekintése három tesztelési lehetőséget ad tehát.)

2023-ban meg kell néznie mind a 4 db filmet minden kamarai tagnak. Amennyiben a filmek megtekintése nem történik meg fegyelmi eljárást von maga után.

A 2023. évi kötelező továbbképzés filmjeihez kapcsolódó tesztek teljesítésének határideje 2024. június 30.

Ha valaki 2023-ban a kötelező továbbképzés négy filmre bontott anyagához kötődően mind a négy tesztet teljesíti, akkor kettő extra kreditpontot kap. Amennyiben a 4 teszt valamelyikének az esetében nincs valakinek az idei év végéig sikeres teljesítése, a kihagyott tesztet a jövő év első felében (június 30-áig) sikerrel teljesítenie kell (ehhez nem kell majd az érintett filmet ismételten megtekintenie, egy azon filmhez 3 tesztelési lehetőség újabb filmmegtekintés nélkül biztosított a jövő év első felében, csak azok sikertelensége esetén kell ismét megnézni az anyagot).
A tesztek pótlólagos teljesítése kreditpontot már nem eredményez, ám amennyiben a teljesítés június 30-áig sem lesz teljeskörű és eredményes, a mulasztás fegyelmi eljárást von majd maga után.

A tesztrendszer bemutatásához kapcsolódóan készítettünk egy információs videót, melyben megtekinthetik a tudásellenőrző teszt működését, illetve teljeskörű tájékoztatást ad a 2023. évi szakmai továbbképzés teljesítési feltételeiről.
Kérjük, hogy az információs videó megtekintését ne hagyja ki a teszt elindítása előtt.

 

A 2023. évi kreditpontok teljesítési határideje 2023. december 31. Ezt követően teljesített kreditpontokat az oktatási bizottságnak nem állmódjában elfogadni.

Dr. Hegedűs Mihály
oktatási alelnök

  

Betöltés...
X