Új implementációs segédanyag érhető el az ISA 540 (Felülvizsgált) standarddal kapcsolatban

A segédanyag célja, hogy segítse a könyvvizsgálókat az IAASB által kihirdetett a „Számviteli becslések és a kapcsolódó közzétételek könyvvizsgálata” című ISA 540. témaszámú felülvizsgált könyvvizsgálati standard implementálásában, azáltal, hogy áttekintést nyújt a könyvvizsgáló által megtehető lépésekről és a kapcsolódó megfontolásokról.

Minden típusú és méretű gazdálkodó egység esetében a vezetésnek számviteli becsléseket kell készítenie, amelyek becslési bizonytalanságnak vannak kitéve, és összetettek is lehetnek. Ezeknek a becsléseknek az elkészítése magában foglalja a feltételezések és adatok felhasználásával működő módszer kiválasztását és alkalmazását, amely megítélést igényel. A szükséges könyvvizsgálati eljárások jellege, időzítése és mértéke a becslési bizonytalanság és a lényeges hibás állítás kapcsolódó kockázatainak értékelése alapján változó lehet.

Ez a segédanyag a "mit", "miért" és "hogyan" kérdésekre vonatkozó javaslatokat tartalmaz. Ezek nem mindenre kiterjedőek, és a megbízás körülményeitől függően több vagy különböző megfontolások is alkalmazhatók. Az ISA 540 (felülvizsgált) és más vonatkozó könyvvizsgálati standardok követelményeinek való megfelelés érdekében a könyvvizsgáló által meghatározott eljárások kiválasztása szakmai megítélés kérdése.

A segédanyag letölthető az IFAC honlapjáról a következő helyről:
Auditing Accounting Estimates | IFAC

Szakértői Bizottság

   

Betöltés...
X