3 részes cikksorozat érhető el az IFAC honlapján az új minőségirányítási standardról (ISQM 1)

Az IFAC nemrégiben közreadott egy három részes cikksorozatot a könyvvizsgáló szolgáltatók minőségbiztosítási követelményeit rögzítő, ISQM 1 néven kiadott felülvizsgált nemzetközi standard bevezetésének a megtámogatására.

Az ISQM 1 standard három lépést határoz meg a minőségirányítás kockázatértékelési folyamatához kapcsolódóan.
Az első lépés a minőség tekintetében a célkitűzések meghatározása, majd a minőséggel kapcsolatos kockázatok azonosítása és értékelése, amelyek az utolsó lépésnek, a kockázatokra adott válaszok tervezésének és végrehajtásának az alapját adják.

A cikksorozat első része az első két lépéssel foglalkozik, a második cikk pedig a minőséggel kapcsolatban azonosított kockázatokra adott válaszok megtervezésével és végrehajtásával. A könyvvizsgálók számára az új standardnak való megfelelés szempontjából az ISQM 1 kockázatokra adott válaszai lesznek kulcsfontosságúak.
A cikksorozat második része példákat is tartalmaz, amely a kis- és közepes méretű könyvvizsgálók számára nyújt segítséget.

A cikksorozat utolsó, befejező része a minőségirányítási rendszer értékelésével foglalkozik, mivel az ISQM 1 előírja, hogy a minőségirányítási rendszert évente legalább egyszer értékelni kell. A könyvvizsgáló társaságoknak figyelemmel kísérési és helyreállítási folyamatokat kell kialakítaniuk, annak érdekében, hogy releváns, megbízható és időszerű tájékoztatást nyújtsanak a minőségirányítási rendszer kialakításáról, bevezetéséről és működéséről, valamint intézkedéseket tudjanak hozni az azonosított hiányosságok kezelésére.

A cikksorozat három része az alábbi linkeken érhető el:

Preparing for the New Quality Management Standards: ISQM 1 Quality Objectives and Quality Risks | IFAC

Preparing for the New Quality Management Standards: ISQM 1 Risk Responses | IFAC

Preparing for the New Quality Management Standards: ISQM 1 System Evaluation and Monitoring | IFAC

    

Szakértői Bizottság

    

Betöltés...
X