Hatályba lépett az IESBA új etikai kódexe

Etikai KódexIdén június 15-én lépett hatályba a Könyvvizsgálók Nemzetközi Etikai Standardok Testülete (International Ethics Standards Board for Accountants - IESBA) által tavaly áprilisban megjelentetett, jelentősen felülvizsgált és szerkezetileg teljesen újraszerkesztett, a könyvvizsgálóknak szóló Etikai Kódex (Új nevén: "Nemzetközi Etikai Kódex Könyvvizsgálóknak (benne foglalva a Függetlenségre Vonatkozó Nemzetközi Standardok").

Az új kódexben könnyebb a tájékozódás és egyszerűbb a használata. Az új struktúra az elmúlt 4 év legfontosabb etikai vívmányait ötvözi – az etikai alapelvek változatlansága mellett – úgy, hogy a könyvvizsgálók számára sokkal egyértelműbb legyen, hogy mit kell tenni az etikai és függetlenségi kérdések felmerülése esetén. A legjelentősebb változások a következő területeket érintették:

  • A felülvizsgált „biztosítéki” rendelkezések jobban összhangba kerültek az alapelveknek való megfelelést veszélyeztető tényezőkkel,
  • Erősebb függetlenségi rendelkezések a könyvvizsgálati ügyfelekkel való hosszú távú kapcsolatokban jelentkező megszokás veszélye ellen (szigorúbb partner rotációs szabályok),
  • Új és felülvizsgált szakaszok az üzleti területen dolgozó könyvvizsgálóknak az információk előkészítése és bemutatása, illetve a nyomás az alapelvek megsértésének vonatkozásában.
  • Valamint további útmutatók a könyvvizsgálók számára a szakmai megítélés gyakorlásakor a körülmények megértéséhez, illetve ahhoz, hogy az alapelveknek való megfelelés miként támogatja a szakmai szkepticizmust a bizonyosságot nyújtó szolgáltatások esetében.

A Szakértői bizottság 2019-ben fordíttatja le az új nemzetközi etikai kódexet, ami tervek szerint legkésőbb a jövő év elején jelenik meg a kamara honlapján. Addig az IESBA etikai kódexnek a kamara honlapján jelenleg elérhető, 2018. januárban megjelentetett fordítása marad nálunk érvényben, ami a nemzetközi etikai kódex most hatályba lépett változatát megelőző nemzetközi etikai kódex szövegén alapul.

Bővebb információ: Új etikai kódex

A kódexszel összefüggésben megjelent egy frissített tájékoztató is az IESBA honlapján, amely a felülvizsgált témák egyik érzékeny területén felmerült kérdésekre ad választ: Az etikai kódex változásai a könyvvizsgálati ügyfelekkel való hosszú távú együttműködésre (a megszokás veszélyére) vonatkozó szabályozás területén.

  

Betöltés...
X