IFAC kiadvány „Fenntarthatósági információk a kisvállalkozások számára: lehetőségek a könyvvizsgálóknak” címmel

Az IFAC új kiadványa feltárja a fenntarthatósági információk közzétételének különböző előnyeit. A jelentés vizsgálja a könnyen hozzáférhető, releváns és megbízható fenntarthatósági információk fontosságát a tájékozottabb döntéshozatal, az erősebb stratégia és kockázatkezelés, valamint a külső érdekelt feleknek történő alaposabb és értékesebb jelentéstétel szempontjából. Kiemel továbbá számos olyan új szolgáltatást, amelyet a könyvvizsgálók ügyfeleiknek nyújthatnak, beleértve a tanácsadási szolgáltatásokat, a megállapodás szerinti vizsgálatokat (AUP) és a bizonyosságot nyújtó szolgáltatásokat.

A kisvállalkozások teszik ki a vállalkozások több mint 90 százalékát világszerte; kritikus fontosságúak tehát a gazdaságok, a környezet és a társadalom fenntartható eredményeinek elérése szempontjából. Ezek a vállalkozások jelentős előnyökre tehetnek szert a fenntarthatósági információk azonosítására, mérésére és elemzésére szolgáló folyamatok, rendszerek és kontrollok létrehozásával (vagy javításával). Ilyen előnyök lehetnek, többek között, a hatékonyság és a teljesítmény javulása, valamint a versenytársaktól való megkülönböztetés is. A kisvállalkozások terén nagy valószínűséggel jelentkezni fog a fenntarthatósággal kapcsolatos információk iránti igény is az érdekelt felek széles köre, úm. a nagyvállalatok, a bankok és a beszállítók részéről – ha ezek az igények nem jelentkeztek már eddig is.

Bár a fenntarthatósági információkra és a kapcsolódó szolgáltatásokra való összpontosítás néhány kisvállalkozás és könyvvizsgáló számára korainak tűnhet, a téma gyorsan fejlődik. A különböző könyvvizsgálók egyedi körülményeihez igazodva az IFAC ezen kiadványa javaslatokat tartalmaz a tudásanyag és a kompetenciák kiépítésére és a kezdeti lépések megtételére.

A kiadvány az IFAC weboldalán, a következő linken érhető el:
IFAC Sustainability for SMP | IFAC (ifac.org)

   

Szakértői Bizottság

   

Betöltés...
X