Megjelent az IFAC vitaanyaga a számviteli szakemberek szerepéről a digitális adatok világában

A gazdaságok digitalizálódásával a különböző szektorokban működő gazdálkodó szervezetek – a méretüktől függetlenül – mind szembesülnek ennek az előnyeivel és a hátrányaival.
A számviteli szakembereknek is kiterjedtebb megközelítési módszerekhez kell folyamodniuk és bevonni strukturált és nem strukturált adatbázisokat egyaránt, hogy segítsék a gazdasági szereplőket a kellő rálátással megalapozott döntéshozatalban.

Az IFAC és a CPA Canada (Chartered Professional Accountants of Canada) által kiadott közös vitaanyag egy adatkezelési értékláncot vázol fel, négy olyan kulcsfontosságú szerepkörrel, amit ezen belül a számviteli szakemberek betölthetnek: adatmérnök, adatkontroller, adattudós és stratégiai tanácsadó. A szervezetek krónikus szakemberhiánnyal küzdenek ezeken a területeken, és a számviteli szakembereknek lehetőségük van betölteni ezeket a szerepeket.

Az anyag esettanulmányokat tartalmaz, amelyek rávilágítanak arra, hogy a számviteli szakemberek a különböző szerepkörökben, például a pénzügyi igazgatói pozícióban, hogyan bővíthetik a saját szerepüket az adatvezérelt döntéshozatal előmozdításában.

A vitaanyag elérhető az IFAC honlapján az alábbi linken: The Professional Accountant's Role in Data | IFAC

  

Szakértői Bizottság

     

Betöltés...
X