Az IFAC és ACCA által szervezett harmadik Éves Klíma Hét NYC főbb üzenetei

A vállalatok arra törekszenek, hogy megfeleljenek a befektetők, a politikai döntéshozók és más érdekelt felek gyorsan növekvő igényeinek a globális éghajlati válsággal kapcsolatos fokozott tájékoztatás kapcsán. Annak érdekében, hogy jobban megértsék és megfelelőbben kezeljék a vállalatok és befektetőik közötti információs szakadékot, az IFAC és az ACCA a közelmúltban megrendezte a 3. Éves Klíma Hetet New Yorkban.

Az esemény főbb üzenetei:

  • Az éghajlatváltozás példátlan méretű, és olyan összetett és egymással összefüggő kockázatokat, illetve lehetőségeket kínál, amelyekről számos vállalat még mindig nem számol be.
  • Még hosszú az út a gazdaságok karbonmentesítéséig, de a számviteli szakemberek olyan helyzetben vannak, hogy segíthetnek megszüntetni a vállalatok és befektetőik közötti információs szakadékot.
  • Nem lehet szem elől téveszteni azt a tényt, hogy az éghajlatváltozás már most is komoly hatást gyakorol az emberek életére.
  • A klímaváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalások teljesítésére nincs gyors megoldás, de a vállalatoknak fel kell mérniük és kommunikálniuk szükséges a klímaváltozással kapcsolatos kockázataikat, illetve lehetőségeiket.
  • A befektetők törekszenek arra, hogy a vállalatokkal együtt dolgozzák ki a szükséges lépéseket a klímaváltozás elleni védekezésben. Ezért arra helyezik a hangsúlyt, hogy a vállalatok megfelelő célokat, átállási terveket és stratégiákat dolgozzanak ki, valamint támogatják a jelentéstétel és a mutatószámok harmonizálására irányuló erőfeszítéseket.
  • Az ISSB (International Sustainability Standard Board) elősegíti a fenntarthatósági jelentések konzisztenciáját és összehasonlíthatóságát.
  • Szükség van a pénzügyi részleg és a többi részleg együttműködésére ahhoz, hogy előrelépés történhessen a klímaváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalások erőteljesebb közzétételében.
  • Az éghajlatváltozással kapcsolatos tudatosság fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy az információs szakadék csökkenjen. A számviteli szakembereknek bővíteniük kell ismereteiket az éghajlatváltozással és fenntarthatósággal kapcsolatos kérdésekben.

Az eseményről készült felvétel megtekinthető az IFAC YouTube csatornáján:
Event Recording and Reflections: Plugging the Net-Zero Information Gap | IFAC

  

Szakértői Bizottság

    

Betöltés...
X