Tanulmány az EU Audit Reformjáról: az Audit Reformnak a költségekre, a koncentrációra és a versenyre gyakorolt hatásáról

Accountancy Europe: Marleen Willekens professzor - tanulmány az EU Audit Reformjáról és annak hatásairólAz Accountancy Europe Igazgatótanácsi és Elnöki találkozóján Marleen Willekens professzor előadását követően megvitatták azt a tanulmányt, melyet a professzor asszony az EU Audit Reformjáról és annak hatásairól készített az Európai Parlament számára.

A tanulmány letölthető az Accountancy Europe oldaláról, ahol a Marleen Willekens professzorral készült interjú is megtalálható. Ugyanitt egy rövid összefoglaló is olvasható a tanulmány 3 fő kutatási kérdéskörében tett megállapításokról, valamint a levont következtetésekről:
1.    Van-e számszerűsíthető eredménye az Audit Reformnak az EU-n belüli piaci koncentráció csökkenés és a növekvő piaci verseny tekintetében? – A piaci verseny és a Big 4-on kívüli könyvvizsgáló cégek piaci részesedése növekedett.
2.    Van-e lényeges különbség az ellenőrzöttek (auditált társaságok) költségeiben az Audit Reformot követően? - A könyvvizsgálói díjak emelkednek, míg a nem könyvvizsgálati díjak csökkennek.
3.    Vannak-e ellentmondások a könyvvizsgálati reform tagállamok általi végrehajtásában, és milyen hatással vannak a könyvvizsgálati reform egyes aspektusai a koncentrációra, a versenyre és a költségekre az EU-ban? – A Reform kulcsfontosságú aspektusainak eltérő módon való bevezetése a nemzeti piacok fejlődésére különböző hatással volt. A kötelező rotáció szigorú szabályozása alacsonyabb koncentrációhoz és a Big 4 cégek piaci részesedésének csökkenéséhez vezetett.

Betöltés...
X