Könyvvizsgálati közfelügyeleti rendszer Európában – 2020-as frissítés

A Könyvvizsgálók Európai Szervezete, az Accountancy Europe frissítette felmérését arról, hogy a 2014-es EU audit reform implementálása óta az egyes EU tagállamokban a reformnak milyen hatása volt a közfelügyeleti rendszerre, az azt ellátó szervezetek tevékenységére.

A felmérés főbb eredményei:

  • a 2014-es Audit reform óta 6 országban újonnan létrehozott közfelügyeleti szervezetet alakítottak ki.
  • 11 országban felállítottak Tanácsadói Bizottságot, azzal a céllal, hogy szakértőkkel és gyakorló könyvvizsgálókkal együttműködve, aktuális információkkal rendelkezzenek a könyvvizsgáló szakmával, és a könyvvizsgálati eljárásokkal kapcsolatban.
  • a közfelügyeleti szervezet finanszírozása eltérő az egyes országokban: egyes tagállamokban közvetlenül a könyvvizsgáló cégeket terhelik a közfelügyeleti díjak, más országokban közvetve a szakmai szervezeteken, kamarákon keresztül, és vannak olyan országok, ahol teljes mértékben az állami költségvetésből finanszírozzák a közfelügyelet működését.
  • Transzparencia szempontjából 5 országban nyilvánosságra hozzák az egyedi minőségellenőrzési, illetve egyéb vizsgálatok eredményeit, míg máshol csak az összesített nemzeti eredményeket  hozzák nyilvánosságra.
  • A fő tevékenységek delegálása egyéb szervezetek felé különböző mértékben van jelen az egyes országokban: bizonyos országokban egyáltalán nem éltek ezzel a lehetőséggel, míg máshol a delegálható feladatkörök nagy részét átadták szakmai és egyéb szervezetek részére.

A felmérés részletes eredményi elérhetők a 2020. évi frissített jelentésében.

Szakértői Bizottság

  

Betöltés...
X