Új EU irányelv javaslat a vállalati fenntarthatósági jelentéstételről

Az Európai Bizottság (EB) javaslatot tett a vállalati fenntarthatósági jelentéstételre vonatkozó irányelvre (CSRD), hogy megerősítse a fenntarthatósági jelentéstétel követelményét, mely alapvető fontosságú a fenntartható gazdaság eléréséhez. Az irányelv javaslat előírja a vállalatok számára, hogy a fenntartható döntéshozatal érdekében célzottabb, megbízhatóbb és könnyen hozzáférhető információkat osszanak meg egymással.

Az Accountancy Europe véleménye a javaslat főbb specifikumaival kapcsolatban:

  • Kibővített hatókör annak érdekében, hogy lefedje azokat a vállalkozásokat, amelyek jelentős hatással vannak a környezetre, illetve a társadalomra. A hatókör kiterjesztésével összhangban az európai fenntarthatósági jelentéstételi standardokat is rövid időn belül ki kell dolgozni annak érdekében, hogy megfeleljenek az EB ambiciózus ütemtervének, ugyanakkor jó minőségűek és a különböző méretű vállalatok számára is alkalmazhatóak legyenek.
  • Könnyítés a KKV szektornak: támogatják a kis- és középvállalatokra (kkv) vonatkozó önkéntes jelentéstételi standard kidolgozását, ahogy azt az EB javasolta. Ez csökkentheti adminisztratív terheiket, ugyanakkor kezelni tudják azon pénzügyi intézmények és vállalatok tájékoztatási igényeit, amelyeknek fenntarthatósági adatokra van szükségük.
  • Fenntarthatósági jelentéstételi standardok kidolgozása: Az EU-nak megfelelő fenntarthatósági jelentéstételi standardokra van szüksége ahhoz, hogy a vállalatok megfeleljenek a CSRD-nek, és végül elérjék a „Green Deal” célkitűzéseit. Ezek a standardok biztosítanák az alapokat a fenntarthatósági jelentésekkel kapcsolatos bizonyosság és a jelentéstétel digitalizálása tekintetében is.
  • Független fél (könyvvizsgáló) általi bizonyosságnyújtás követelménye: A befektetők hangot adtak a független harmadik fél általi bizonyosságnyújtás iránti igényüknek, a fenntarthatósági jelentések hitelességének növelése érdekében. Az Accountancy Europe támogatja az EB arra irányuló javaslatát, hogy korlátozott bizonyosságot követelnének meg a fenntarthatósági jelentéstétellel kapcsolatban. Úgy látják ugyanakkor, hogy végső soron (a későbbiekben) a bizonyosság szintje nem térhet el a pénzügyi információkra vonatkozó bizonyosság szintjétől, ezért az EU-nak a kellő bizonyosságra kell törekednie, mint végső célra, úgy három-öt éven belül.
  • Fenntarthatósági információk digitalizálása: Támogatják az EB azon javaslatát, hogy hozzanak létre egy taxonómiát, amely magában foglalja a "címkéket", melyek által a fenntarthatósági jelentéstételben foglalt adatok géppel olvashatók lesznek. A digitalizáció javítja a vállalati jelentésekhez való hozzáférést és hatékonyságot.
  • Információk közzététele a vezetői beszámolóban: Támogatják az EB terveit, amelyek előírják a vállalatok számára, hogy a fenntarthatósági információkat jelenítsék meg a vezetői jelentésekben, beszámolókban (Management report). Ez javítani fogja a fenntarthatósági (nem pénzügyi) és a pénzügyi információk közzétételeinek integráltságát, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül hozzáférjenek a fenntarthatósági információkhoz.

A cikk angol nyelven az AE oldalán olvasható:

New directive takes EU corporate sustainability reporting to the next level | Accountancy Europe

Szakértői Bizottság

      

Betöltés...
X