Könyvvizsgálati közfelügyleti rendszer Európában – 2021-es frissítés

A Könyvvizsgálók Európai Szervezete, az Accountancy Europe frissítette felmérését arról, hogy a 2014-es EU audit reform implementálása óta az egyes EU tagállamokban a reformnak milyen hatása volt a közfelügyeleti rendszerre, a közfelügyeleti feladatokat ellátó szervezetek tevékenységére.

A felmérés főbb eredményei:

  • a 2014-es Audit reform óta 7 országban újonnan létrehozott közfelügyeleti szervezetet alakítottak ki.
  • 13 országban felállítottak Tanácsadói Bizottságot, azzal a céllal, hogy szakértőkkel és gyakorló könyvvizsgálókkal együttműködve, aktuális információkkal rendelkezzenek a könyvvizsgáló szakmával, és a könyvvizsgálati eljárásokkal kapcsolatban.
  • a közfelügyeleti szervezet finanszírozása eltérő az egyes országokban: egyes tagállamokban közvetlenül a könyvvizsgáló cégeket terhelik a közfelügyeleti díjak, más országokban közvetve a szakmai szervezeteken, kamarákon keresztül, és vannak olyan országok, ahol teljes mértékben az állami költségvetésből finanszírozzák a közfelügyelet működését.
  • Transzparencia szempontjából 7 országban nyilvánosságra hozzák az egyedi minőségellenőrzési, illetve egyéb vizsgálatok eredményeit, míg máshol csak az összesített nemzeti eredményeket hozzák nyilvánosságra. 10 országban név szerint közzéteszik a fegyelmi intézkedéseket és szankciókat vagy ezeknek legalább bizonyos kategóriáit, más országokban ez anonim módon történik.
  • A fő tevékenységek delegálása egyéb szervezetek felé különböző mértékben van jelen az egyes országokban: bizonyos országokban egyáltalán nem éltek ezzel a lehetőséggel, míg máshol a delegálható feladatkörök nagy részét átadták szakmai és egyéb szervezetek részére.

A felmérés részletes eredményei:
Organisation of the Public Oversight of the Audit Profession - 2021 survey update (accountancyeurope.eu)

   

    Szakértői Bizottság

    

Betöltés...
X