Nem-pénzügyi információkról való jelentéstétellel kapcsolatos EU fejlemények

EU Intézkedési terv a nem-pénzügyi információkról való jelentéstétellel kapcsolatbanKét rövid hírben számolunk be az Európai Unió nem-pénzügyi információkról való jelentéstétellel kapcsolatos irányelv felülvizsgálatról és idei tervezetről.

Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít az érvényben lévő NFRD irányelv esetleges módosítására

Amint arról korábbi híradásunkban beszámoltunk, az Európai Bizottság 2020 során a nem-pénzügyi beszámolókról/jelentésekről szóló irányelvet (Non-Financial Reporting Directive - NFRD) felül kívánja vizsgálni. Ennek első lépéseként a Bizottság február 20-án nyilvános konzultációt indított az érvényben lévő NFRD rendelkezések esetleges módosítására vonatkozóan, melyben az alább felsorolt témák tervezett változtatásait ismerteti:

  • a nem-pénzügyi információk alkalmazási köre és minősége
  • szabványosítás, a bizonyossági követelmények szigorítása, lényegesség
  • digitalizálás
  • a nem-pénzügyi információk elhelyezése és felépítése
  • hatókör és megfelelési költségek

A konzultáció 2020. május 14-én zárul le.

  

Az EU, mint standard-alkotó

Az Európai Bizottság korábban bejelentette, hogy a nem-pénzügyi információkról való jelentéstételre vonatkozó uniós beszámolási/jelentési standard létrehozását és kiadását tervezi. Egyelőre semmilyen további információt nem adott a Bizottság a standardalkotás tervezett folyamatának részleteiről, ami a közleményben szerepelt az az, hogy a jelenlegi beszámolási előírásokat veszik majd alapul, de más egyéb módszerek alkalmazását is tervezik (például egy fenntartható pénzügyi platform használatát a fenntartható pénzügyi taxonómiával kapcsolatos munka folytatására). Az előkészületi munkák megkezdésére a Bizottság az EFRAG-ot (Európai Pénzügyi Beszámolási Tanácsadó Csoport – European Financial Reporting Advisory Group) fogja felkérni, de az ESMA (Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság – European Securities and Markets Authority) is bevonásra kerülhet.

  

Forrás: Accountancy Europe hírlevél

Szakértői Bizottság

Betöltés...
X