ADATSZOLGÁLTATÁS - Gyakran Ismételt Kérdések

Az alábbiakban a kamara felé intézett leggyakrabban feltett kérdésekből szemezgetünk. Jelen válaszok mindegyike megtalálható az adatszolgáltatással kapcsolatos kitöltési útmutatókban, valamint tájékoztatókban. Kérjük, hogy az adatszolgáltatás kitöltésének megkezdése előtt mindenképp figyelmesen olvassa el a kitöltési útmutatót, melyből valamennyi kérdésére választ kaphat.

A kitöltéssel kapcsolatos általános kérdések
> Eddig a cégem szolgáltatott adatot a jelentésekről, idén változatlanul a társaságoknak kell a jelentésekről adatot szolgáltatni?
Nem. A korábbi szemlélet értelmében a szerződést aláíró könyvvizsgáló társaság volt felelős a kiadott jelentésekről teljes körű adatszolgáltatást benyújtani a kamara felé. Azaz, ha egy könyvvizsgáló kizárólag könyvvizsgáló társaságban írt alá, az általa kiadott jelentéseire vonatkozóan nem kellett adatszolgáltatást teljesítenie, ezt a cég (melyben aláírt) teljesítette helyette. Idéntől viszont a kiadott jelentésekről a jelentést aláíró természetes személy könyvvizsgálónak kell adatot szolgáltatnia a kamara felé függetlenül attól, hogy egy könyvvizsgáló egyéni vállalkozóként, megbízásos jogviszonyban vagy könyvvizsgáló társaságban írt alá. Amennyiben egy kamarai tag több cégben (vagy jogviszonyban) írt alá, kérjük, ne felejtse el valamennyi könyvvizsgálatát lejelenteni (illetve erről tájékoztassa az adatszolgáltatása kitöltésével meghatalmazott személyt is).

> Szüneteltető vagyok. Miért a főfoglalkozásúak adatlapját kell kitöltenem?
Az idei adatszolgáltatás alkalmával azon könyvvizsgálóknak, akik bár az adatszolgáltatás időpontjában szüneteltető státuszúak, de adhattak ki jelentést 2014. július 1. és 2016. június 30. között, a főfoglalkozásúak adatlapját kell kitölteniük.
Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha szüneteltető státusz

• 2014. július 1 előtt keletkezett, akkor a szüneteltetők adatlapját fogja automatikusan feldobni az online felület (papír alapon a szüneteltetők üres adatlapját kérjük kitölteni),
  • 2014. július 1 után keletkezett, akkor a főfoglalkozásúak adatlapját fogja automatikusan feldobni az online felület (papír alapon a főfoglalkozásúak üres adatlapját kérjük kitölteni).

> Minden jelentésről, könyvvizsgálatról kell adatot szolgáltatnom?
Igen. Ld. kitöltési útmutató 8. pontja: az idei adatszolgáltatás során minden, 2014. július 1 – 2016. június 30-ig kiadott jelentésről a jelentést aláíró természetes személy könyvvizsgálónak kell adatot szolgáltatnia a kamara felé függetlenül attól, hogy azt egyéni vállalkozóként, megbízásos jogviszonyban vagy könyvvizsgáló cégben írta alá.

> Nem adtam ki jelentést. Ilyenkor mit írjak a jelentésekhez?
Amennyiben Ön a 2014. július 1 – 2016. június 30-ig terjedő időszakban nem bocsátott ki jelentést, úgy a „Kibocsátott jelentések” szakaszt nem kell kitöltenie.

> Hogy tudom megadni a jelentések adatait?
Az egyes jelentéseket ’Új kibocsátott jelentés’ gombra kattintva (ld. Útmutató 8/a pont), vagy XML fájlból importálva (ld. Útmutató 8/b pont) lehet felvinni.

> Csak társaságban adtam ki jelentést, de egyéni vállalkozóként egyéb szakmai szolgáltatást (pl. adótanácsadást) nyújtok. Fel kell-e tűntetni az egyéni vállalkozást a tevékenység végzésének módja megadásánál?
Igen. Az egyéb szakmai szolgáltatások körét a Kkt. 3.§ (2) szabályozza. (ld. Útmutató 5. pont) Egyben felhívjuk könyvvizsgáló kollégák szíves figyelmét, hogy ha a kamarai tag egyéni vállalkozóként nem „könyvvizsgálati tevékenységet vagy egyéb szakmai szolgáltatási tevékenységet” végez/végzett úgy az, a Kkt. 11. § (1) bekezdésének d) pontja és az Alapszabály 59. pontja szerint státuszösszeférhetetlenségnek minősül, melynek kapcsán – a már másodlagos státuszengedéllyel rendelkezők kivételével - a kamara felé történő bejelentési kötelezettségét teljesítenie kell/kellett!

> Társasház számára vagy végelszámoláshoz (stb.) kiadott jelentés esetében mit kell megjelölni a megbízás típusánál?
Kérjük, hogy a jelentés típusánál az Egyéb opciót válasszák ki, ha a jelentést az alábbi esetekben adták ki

• társasházak számára kiadott jelentések
  • önkormányzat könyvvizsgálata
  • kórház könyvvizsgálata
  • végelszámolás/felszámolás esetén kibocsátott jelentés
  • NAK Alapszabályának G) II.04. pontja szerinti tagdíjfizetési alap meghatározásához elkészített bevételmegosztással kapcsolatos könyvvizsgálói célvizsgálat során kiadott jelentés
  • közúti áruforgalmi engedély kiadásához szükséges könyvvizsgálói nyilatkozat, valamint
  • egyéb, az előzőek egyikének sem megfeleltethető jelentés

> Szüneteltető tag vagyok, de a főfoglalkozásúak adatlapját töltöm ki. Mit jelöljek meg a tevékenyég végzésének módja megadásakor?
Kérjük, ha Ön szüneteltető tagunk, de a főfoglalkozásúak adatlapját tölti ki, az adatszolgáltatás ezen részét hagyja üresen. (ld. Útmutató 5. pont)

> A biztosításra vonatkozó adatlapot ki kell töltenem / nem kell kitöltenem, pedig „Alkuszos” vagyok / nem vagyok „Alkuszos”. Ilyenkor mi a teendő? (ld. Útmutató 9. és 19. pont)
Az adatszolgáltatás biztosításra vonatkozó részét a kamara az MKVK Biztosítási Alkusz Kft. jelzése alapján előtölti. Amennyiben az Ön adatai mégsem helyesen jelennek meg, az Alkusz oldalán ellenőrizheti, hogy biztosítását az Alkusz kezeli-e. http://www.mkvkalkusz.hu/adatszolgaltatas Amennyiben a biztosításra vonatkozó adatok helytelenül jelennek meg, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a kamara ügyfélszolgálatával (ugyfelszolgalat@mkvk.hu). (ld. Útmutató 9. és 19. pont)

> Az előtöltött adatlapomon helytelenül jelennek meg a már megadott címadatok. Miért van ez?
A 23/2014. (VI.30.) NGM rendelet miatt a címadatokat a kamarának a NAV előírásai szerint fel kellett darabolnia. Ugyan mindent megtettünk annak érdekében, hogy a nyilvántartásunkban eddig eltérő formátumban tárolt címeket pontosan szétdaraboljuk, kérjük Önöket, hogy ellenőrizzék le, hogy minden esetben megfelelő módon sikerült-e ezeket feldarabolni, és az új formátumban előtölteni (pl. közterület megnevezése mezőben szerepel-e még a közterület jellege [út, utca, tér], stb.). Szükség esetén kérjük, javítsák a megfelelő formátum szerint (közterület jellegét válasszák ki a legördülő listából). Megértésüket ezúton is köszönjük!
(ld. Útmutató 3. és 14. pont)

> Mi történik, ha nem tudom július 15-ig teljesíteni az adatszolgáltatást?
Mivel a Kkt. 189.§ értelmében a kamarai tag július 15-ig köteles tájékoztatni a kamarát a kiadott jelentésekről, ezért a határidő elmulasztása fegyelmi vétségnek minősül. Ezért kérjük tisztelt könyvvizsgáló kollégáinkat, hogy fokozottan ügyeljenek a határidő betartására. Köszönjük!

Kiadott jelentésről megadandó adatokkal kapcsolatos kérdések
(ld. Útmutató 8/a pont)
> Ha egy társaság nem Ft-ban vezeti a könyveit, mit kell írni az árbevételhez és mérlegfőösszeghez?
Amennyiben egy társaság euróban (vagy más devizában) készíti a beszámolóját, kérjük, a 2015. december 31-i MNB árfolyamon átszámított E Ft összeget tűntessék fel. A vonatkozó MNB árfolyam az alábbi linken található:

> Hol ellenőrizhetem le, hogy az általam vizsgált társaság MNB által felügyelt vállalkozás-e?
Azt, hogy az Ön által vizsgált ügyfél MNB által felügyelt vállalkozás az MNB honlapján az alábbi linken ellenőrizheti:

> A 4400-as standard szerint kiadott jelentésekre nem megfelelőek azok az opciók, amik a „Kiadott vélemény fajtája” alatt vannak az adatszolgáltatási űrlapon felsorolva. Mit kell ilyen esetekben beírni?
Amennyiben a jelentés a 4400-as standard szerint lett kiállítva, úgy kérjük,

• a ”Korlátozás nélküli vélemény”-t jelöljék meg, ha csak „pozitív” ténymegállapításokat tettek, illetve
  • a „Korlátozott vélemény”-t jelöljék meg abban az esetben, ha elmarasztaló, hibákat felsoroló ténymegállapításokat is tettek a kiadott jelentésben.

> A vagyonmérleg tervezetre kiadott jelentést is az átalakulás – jogelőd könyvvizsgálatához kell írnom?
Igen. Jogelőd könyvvizsgálatához a vagyonmérleg-tervezetre kiadott jelentést, valamint a jogelődre - az átalakulással* kapcsolatban kiadott valamennyi jelentést kérjük beírni.
* Átalakulás alatt a korábbi átalakulás körébe tartozó eseteket értjük úgy, mint: társasági forma -váltás, beolvadás, összeolvadás, szétválás és kiválás.

Átalakulással kapcsolatos kérdések
> A végleges vagyonmérlegre kiadott jelentést is az átalakulás – jogutód könyvvizsgálatához kell írnom?
Igen. Jogutód könyvvizsgálatához a végleges vagyonmérlegre, valamint a jogutódra - az átalakulással* kapcsolatban kiadott valamennyi jelentést kérjük beírni. (ld. Útmutató 8/a. pont)

> Átalakulásnál értelmezhetetlen a társaság árbevétele. Ide mit kell beírni?
Átalakulás esetében kérjük, az árbevételhez 0 Ft-ot írjanak be.

> Átalakulásnál mit értünk mérlegfőösszeg alatt?
Átalakulás esetében a vagyonmérleg-tervezet, illetve a vagyonmérleg utolsó oszlopában szereplő összeget kérjük beírni.

> 2016-os mérlegfordulónapra készült átalakulási vagyonmérlegekre adtam ki jelentést, de nem lehet 2016-ot beírni a mérleg fordulónapjához. Mit írjak ez esetben a fordulónaphoz?
Amennyiben egy cég átalakulási vagyonmérlegének a fordulónapja 2015. december 31-e utáni nap, és erre vonatkozóan 2016-ban bocsátottak már ki könyvvizsgálói jelentést, úgy a törvényben meghatározott adatszolgáltatási időszak (2015.07.01 – 2016.06.30) miatt jelen esetekről is kell adatot szolgáltatni.
Kérjük, hogy az ilyen esetekben fordulónapként (évként) 2015-öt adjanak meg.

Pályázatokkal kapcsolatos kérdések
(ld. Útmutató 8/a pont)
> Pályázatoknál a mérlegfőösszeg nem értelmezhető. Ilyen esetben mit kell beírni?
Pályázatok / támogatások esetében kérjük, 0 Ft-ot írjanak be.

> Pályázatoknál az árbevétel nem értelmezhető. Ilyen esetben mit kell beírni?
Pályázatok / támogatások esetében kérjük, az auditált pályázati összeget (a támogatási szerződésben szereplő összeget) beírni.

> Pályázatok esetében mit értünk fordulónap alatt?
Pályázatok / támogatások esetében kérjük a jelentés kiadásának évét megadni. Amennyiben több jelentést adott ki, kérjük, hogy valamennyi kiadott jelentését írja be.

Kiadott jelentések importjával (XML fájl) kapcsolatos kérdések
> Miért nem lehet excelt feltölteni?
Ahhoz, hogy egy program (jelen esetben a kamara nyilvántartó rendszere) le tudjon szűrni bármit valamiféle feltételeknek megfelelően, ahhoz egy FORMÁLIS, jól definiált tartalomra van szükség. Mivel egy excel fájlba tetszőleges értékeket lehet bevinni, nem biztosított, hogy a beérkezett adatokat minden könyvvizsgáló egységesen, ugyanazokkal az értékekkel adjon meg. Megoldás a problémára az XML formátumú fájl, mely strukturáltan, formázás-mentesen, kódolva tartalmazza a bekért adatokat, szigorú szintaktikus és elemzési követelményeket támaszt, de ez biztosítja, hogy a beérkezett adatokat egyszerűen hatékonyan és ellentmondásmentesen lehessen szűrni a kamara rendszerében.

> Hogyan tudok XML fájlt előállítani?
Azt, hogy hogyan nézzen ki az XML, és milyen adatot mire kell kódolni, mit tartalmazhat egy XML fájl, egy XSD fájl tartalmazza. Ez írja le tulajdonképpen az XML fájl sémáját, struktúráját. Mind az XML minta, mint pedig az XSD séma megtalálható a Kitöltési útmutató 8/b pontjában. Egy XML fájl előállításához azonban megfelelő informatikai (programozói) képzettség szükséges. Ennek hiányában az előállított XML fájl importálása hibás lesz. XML fájl előállításához, kérjük a kamara honlapjáról letöltött XML és XSD fájl birtokában kérje informatikusa segítségét!

> Hogyan tudok akkor XML fájlt importálni?
A kamara megkereste a könyvvizsgáló szoftverek fejlesztőt, hogy lehetőség szerint építsék be az adatexportot a könyvvizsgáló programokba. A könyvvizsgáló szoftverek fejlesztőinek visszajelzése alapján jelenleg az alábbi szoftverek tudják a kamarai adatszolgáltatásba exportálni a kiadott jelentésekről az adatokat (ld. Útmutató 8/b pont):

Szoftver neveVerziószámaFejlesztő cégElérhetőség
 APex161.01.  Referencia91 Kft. DebrecenLigeti Pál:
20/9125-949
52/447-261
ligeti.pal@referencia91.hu
Metrum Referencia könyvvizsgáló program12.05SoftEmit Informatikai Kft.(26) 571-046
info@metrumreferencia.hu
DigitAudit1.0.17.19Dimenzió Kft.+36203186864

> A fenti szoftverek egyikét használom, mégsem tudom kinyerni az XML fájlt. Mi a teendő?

Kérjük, ellenőrizze, hogy frissítette-e a szoftverét. Amennyiben igen, ám a hiba ennek ellenére fennáll, kérjük, lépjen kapcsolatba a szoftver fejlesztőjével a fentebb megadott elérhetőségeken.