Figyelem! Archivált cikk. Lehet, hogy már nem aktuális.

A kamara továbbra is készen áll az egyeztetésekre

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara továbbra is nyitott a Közpénzügyi hatóság (korábban Pénzügyi Ágazati Közfelügyelet) létrehozásához szükséges szakmai egyeztetésekre.

A közpénzügyi hatóság létrehozását érintő törvényjavaslat tervezete a könyvvizsgálói kamara előtt még nem ismert.

A kamara támogat minden olyan lépést, amely javíthatja a szakma eredményességét és elismertségét, ugyanakkor szükségesnek tartja a kamara és a hatóság közötti együttműködés folyamatos erősítését, a tapasztalatok megvitatását.

A kamara a gazdasági élet transzparenciájának növelése érdekében javasolta, hogy az államháztartás tekintetében kerüljön visszaállításra a kötelező könyvvizsgálati kötelezettség, illetve javasolta a közbeszerzések és az EU-s pályázatok során a kötelező könyvvizsgálat kötelezettség meghatározását.
A könyvvizsgálati tevékenység államháztartási bevételt növelő hatása több százmilliárd forint, vagyis ebben bármilyen hatékonyság javulás államháztartási többletbevételt hozhat.

A kamara egyetért azon törekvéssel, amely szerint a hatóság fel akar lépni a könyvvizsgálati piacon is megmutatkozó irreális árversennyel szemben. Az éles árversenyben kialakuló irreálisan alacsony díjak nem megfelelő színvonalú munkavégzéshez vezethetnek. A kamara a tagjai részére készülő iránymutatás kidolgozásával kívánja elősegíteni ezt a törekvést. A kamara szorgalmazza, hogy könyvvizsgálatra vonatkozó közbeszerzéseknél ne a legalacsonyabb ár szempontja alapján döntsön a kiíró, hanem vegyen figyelembe minőségi szempontokat is.

A könyvvizsgálói kamara és a közfelügyeleti hatóság együttműködése javíthatja a szakmai színvonalat, ezért közös érdek a megfelelő időben elvégzett törvénytervezetek véleményezése, az eltérő álláspontok megvitatása, így a kamara továbbra is kész arra, hogy bármely, könyvvizsgálati feladatvégzéssel kapcsolatos jogszabály tervezetét véleményezze.

Betöltés...
X