Accountancy Europe hírei

Könyvvizsgálati kötelezettség Európában – 2021-es frissítés
2021.05.20.

Könyvvizsgálati kötelezettségre meghatározott küszöbértékek EurópábanA Könyvvizsgálók Európai Szervezete, az Accountancy Europe frissítette azon korábbi felmérését, hogy a 2013-as Számviteli Irányelv elfogadása óta az egyes EU tagállamok milyen irányban változtatták a könyvvizsgálati kötelezettségre meghatározott küszöbértékeket.

tovább...
Új EU irányelv javaslat a vállalati fenntarthatósági jelentéstételről
2021.05.05.

Az Európai Bizottság (EB) javaslatot tett a vállalati fenntarthatósági jelentéstételre vonatkozó irányelvre (CSRD), hogy megerősítse a fenntarthatósági jelentéstétel követelményét, mely alapvető fontosságú a fenntartható gazdaság eléréséhez. Az irányelv javaslat előírja a vállalatok számára, hogy a fenntartható döntéshozatal érdekében célzottabb, megbízhatóbb és könnyen hozzáférhető információkat osszanak meg egymással.

tovább...
Accountancy Europe javaslatai a Zöldkötvény-piac iránti bizalom növelésére
2021.04.22.

Megjelent az Accountancy Europe kiadványa a Zöldkötvény-piac iránti bizalom növelése érdekében tett javaslatairól. Az európai Green Deal megállapodással az Európai Bizottság olyan útra állítja Európát, hogy 2050-re klímasemlegessé váljék. E cél eléréséhez jelentős beruházásokra van szükség. A zöld kötvények kulcsfontosságú eszközök ahhoz, hogy a pénzügyi forrásokat a zöld projektek felé tereljék. Egyre nagyobb az érdeklődés ezen a piacon, de továbbra is sok a bizonytalanság a kibocsátók és a befektetők részéről. A kiadvány bemutatja a számviteli szakma véleményét arról, hogyan lehet erősíteni a bizalmat a zöld kötvénypiacon.

tovább...
Accountancy Europe válasza az IAASB csalásról és a vállalkozás folytatásának elvéről szóló vitaanyagára
2021.03.19.

Az Accountancy Europe válaszlevelében az IAASB vitaanyagára, mely a csalásról és a vállalkozás folytatásának elvéről szól, a következőket emelte ki:

tovább...
Accountancy Europe kiadvány: KKV kockázatkezelés- Fizetésképtelenség címmel
2021.02.26.

Európában évente mintegy 200 000 vállalat megy csődbe, ami 1,7 millió munkahely megszűnésével jár. A COVID-19 válság és gazdasági visszaesés tovább rontotta a helyzetet, és példátlanul nagy terhet rótt Európa kis- és középvállalkozásaira (KKV-k). A legrosszabb pedig még hátravan, mivel a kormányok előbb-utóbb berekesztik a jelenlegi COVID támogatási intézkedéseket.

tovább...
Az Accountancy Europe kiadványsorozatot jelentet meg a KKV kockázatkezelésről
2021.02.25.

A kis- és középvállalkozások döntő szerepet játszanak az emberek mindennapi életében és a gazdaságban. Az előttük álló kockázatok kezelése alapvető fontosságú az EU gazdasági ellenállóképessége szempontjából. A számviteli szakemberek jó helyzetben vannak ahhoz, hogy segítsék a KKV tulajdonosokat üzleti kockázataik kezelésében.

  

  

tovább...
Myles Thompson kifejti álláspontját a könyvvizsgálat jövőjéről
2021.02.22.

Az ICAEW Insight-ban 2021. január 29-én megjelent cikkben, Myles Thompson, az Accountancy Europe jelenlegi elnöke kifejtette nézőpontját azokról a tényezőkről, melyekkel a könyvvizsgáló szakmának foglalkoznia kell annak érdekében, hogy konzisztens minőséget lehessen elérni kontinens-szerte.

tovább...
Kiemelt figyelem irányul a vállalkozás folytatásának elvével és a csalással kapcsolatos kockázatokra
2021.01.29.

Az Európai Közfelügyeleti Szervezetek Bizottsága (CEAOB) 2021-es terve kiemelten foglalkozik a vállalkozás folytatásának elvével és a csalással kapcsolatos kockázatokkal. A CEAOB a legutóbbi, 2020-as plenáris ülését követően tette közzé 2021-es munkatervét és alcsoportjai akcióterveit.

tovább...
Mindent az ESEF-ről
2021.01.27.

Miután az Európai Parlament megszavazta az Átláthatósági Irányelv módosítását, és ezzel a tagállamok részére lehetővé tette az egységes elektronikus beszámolási formátum (ESEF) bevezetésének egy évvel való elhalasztását, a Könyvvizsgálók Európai Szervezete, az Accountancy Europe úgy döntött, hogy egy dedikált weboldalt hoz létre az ESEF implementálásával kapcsolatosan.

  

tovább...
Accountancy Europe webinar: az ESEF bevezetéséről
2020.11.24.

A Könyvvizsgálók Európai Szervezete, az Accountancy Europe, október 12-én tartott webinart az egységes elektronikus beszámolási formátum (ESEF) bevezetésével kapcsolatos kérdésekről. Az előadás során kitértek az ESEF alkalmazásával és könyvvizsgálatával kapcsolatos lehetőségekre, kihívásokra és gyakorlati szempontokra.
Az ESEF alkalmazása 2021-től kötelező az Európai Unió szabályozott piacaira bevezetett értékpapírok kibocsátóinak, és a különböző érdekelt felek jelenleg is azon dolgoznak, hogy időben felkészüljenek az alkalmazásra.

tovább...
Számviteli szakma szervezete és felépítése Európában
2020.10.23.

A Könyvvizsgálók Európai Szervezete, az Accountancy Europe 51 szakmai szervezet közreműködésével felmérést végzett a számviteli szakma szervezetéről és felépítéséről Európában. A felmérés a megnevezéséről, tagjaik számáról, főbb tevékenységi köreikről, a közfelügyeletet ellátó szervezet nevéről is számot ad.

tovább...
Könyvvizsgálati közfelügyeleti rendszer Európában – 2020-as frissítés
2020.10.22.

A Könyvvizsgálók Európai Szervezete, az Accountancy Europe frissítette felmérését arról, hogy a 2014-es EU audit reform implementálása óta az egyes EU tagállamokban a reformnak milyen hatása volt a közfelügyeleti rendszerre, az azt ellátó szervezetek tevékenységére.

tovább...
Könyvvizsgálati kötelezettség Európában – 2020-as frissítés
2020.10.21.

Könyvvizsgálati kötelezettségre meghatározott küszöbértékek EurópábanA Könyvvizsgálók Európai Szervezete, az Accountancy Europe frissítette arra vonatkozó felmérését, hogy a 2013-as Számviteli Irányelv elfogadása óta az egyes EU tagállamok milyen irányban változtatták a könyvvizsgálati kötelezettségre meghatározott küszöbértékeket.

tovább...
Accountancy Europe külön tudástára a pénzügyi intézmények könyvvizsgálóinak
2020.04.18.

Az Accountancy Europe új tudástár szekciót hozott létre honlapján a pénzügyi intézmények könyvvizsgálói számára.

tovább...
Nem-pénzügyi információkról való jelentéstétellel kapcsolatos EU fejlemények
2020.03.21.

EU Intézkedési terv a nem-pénzügyi információkról való jelentéstétellel kapcsolatbanKét rövid hírben számolunk be az Európai Unió nem-pénzügyi információkról való jelentéstétellel kapcsolatos irányelv felülvizsgálatról és idei tervezetről.

tovább...
Az Európai Bizottság tervei a pénzmosás elleni küzdelem EU-n belüli erősítésére
2020.03.20.

Accountancy Europe beszámolója az EU pénzmosás elleni küzdelem (anti-money laundering - AML) erősítési terveirőlAz Accountancy Europe több rendezvény kapcsán is beszámolt az Európai Unió pénzmosás elleni küzdelem (anti-money laundering - AML) erősítésére vonatkozó terveiről.

tovább...
A Kevésbé Összetett Szervezetek (KKV-k) könyvvizsgálatáról szóló IAASB Vitairatára adott válaszok és a továbblépési lehetőségek
2020.01.31.

Feedback statement - válasz a KKV-k könyvvizsgálatáról szóló IAASB VitairatáraA Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület (International Auditing and Assurance Standards Board, IAASB) közzétette Visszajelzési Nyilatkozatát, amely áttekintést nyújt az ezen a nyáron közreadott IAASB Kevésbé Összetett Szervezetek (KKV-k, less complex entities - LCEs) Vitairatára adott válaszokból származó legfontosabb üzenetekről.

tovább...
Sir Donald Brydon jelentése a könyvvizsgálat minőségének és hatékonyságának független felülvizsgálatáról
2020.01.31.

Sir Donald Brydon jelentésSir Brydon közzétette az Egyesült Királyság kormányának szóló ajánlásait tartalmazó Zárójelentését.
Az alábbiakban a Zárójelentésben foglalt ajánlásokról olvashatnak rövid összefoglalót.

tovább...
Hírek a nem pénzügyi beszámolási irányelv felülvizsgálatának helyzetéről
2020.01.07.

Hírek a nem pénzügyi beszámolási irányelv felülvizsgálatának helyzetérőlAz Accountancy Europe (AE) 2019. november 22-én találkozott az Európai Bizottsággal, hogy megvitassák az AE cselekvésre való felhívását, melyet a nem-pénzügyi beszámolási követelmények szigorításával kapcsolatban kezdeményezett.

tovább...
Az Accountancy Europe külön standard kidolgozását javasolja a KKV-k (less complex entities - LCE) könyvvizsgálatához
2019.10.29.

 Accountancy Europe vitairat a KKV-k könyvvizsgálatárólMásfél évvel az után, hogy az ISA-k egységes alkalmazása a kevésbé összetett szervezetek (KKV-k) könyvvizsgálatánál tárgykörben az Accountancy Europe (AE) felhívást intézett a Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület (International Auditing and Assurance Standards Board, IAASB) felé, az Accountancy Europe most nagy örömmel válaszolt az IAASB-nak a Kevésbé Összetett Szervezetek (KKV-k) könyvvizsgálatáról szóló vitairatára.

  

tovább...
Kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések az európai bankszektorban – 2019-es frissítés
2019.10.18.

A kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések (KAM) kommunikálásának célja a könyvvizsgálói jelentés értékének növelése a felhasználók számára. A számviteli szakemberek európai szervezete, az Accountancy Europe, második egymást követő évben készített felmérést a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálatánál már három éve létező kötelezettség teljesítéséről. A felmérés célja, hogy feltárja, vannak-e kialakulóban lévő tendenciák vagy jelentős változások az előző évhez képest. Az angol nyelven elérhető tanulmány idén a KAM-ok számára és típusára összpontosít, bepillantást engedve több mint 60 európai bank 2017. és 2018. évi könyvvizsgálói jelentésében megjelenített KAM-okba.

tovább...
Accountancy Europe esemény: Tagszervezetek Napja, 2019. október 2.
2019.06.25.

Az Accountancy Europe (az Európai Könyvvizsgálók szervezete) ezen a csak tagszervezetek számára szervezett rendezvényen első alkalommal hozza össze a tagszervezeteinek képviselőit a szervezet szakértői csoportjának önkénteseivel.

tovább...
Tanulmány az EU Audit Reformjáról: az Audit Reformnak a költségekre, a koncentrációra és a versenyre gyakorolt hatásáról
2019.06.01.

Accountancy Europe: Marleen Willekens professzor - tanulmány az EU Audit Reformjáról és annak hatásairólAz Accountancy Europe Igazgatótanácsi és Elnöki találkozóján Marleen Willekens professzor előadását követően megvitatták azt a tanulmányt, melyet a professzor asszony az EU Audit Reformjáról és annak hatásairól készített az Európai Parlament számára.

tovább...
Accountancy Europe - Audit Policy Update (APU)
2019.04.24.

Az Accountancy Europe új kiadványt indított útjára. A jövőben rendszeresen megjelenő Audit Policy Updates (APUs) átfogó képet kíván nyújtani a főbb EU-s, a nemzeti és nemzetközi audit policy fejlődéséről, csakúgy, mint az Accountancy Europe audit munkájáról. Minden egyes kiadás más-más témát fog felölelni.

tovább...
Hogyan állnak a tagállamok az új uniós könyvvizsgálati előírások implementációjával?
2019.04.24.

Több mint két évvel az implementációra megadott határidő után az Accountancy Europe megnézte, mire jutott 30 európai ország (köztük a 28 EU tagállam) az előírások végrehajtásával. Elemezték továbbá a tagállamok döntését is, illetve szemléletes ábrákon mutatják be, miként alakult az egyes országokban a nem könyvvizsgálati szolgáltatások, a rotáció, valamint a közfelügyelet kérdése.

tovább...
Könyvvizsgálati kötelezettségek Európában – 2019. évi frissítés
2019.04.24.

A 2013. évi Számviteli irányelv következtében az uniós kisvállalkozásoknál már nem kötelező a könyvvizsgálat. Az uniós jogszabály azonban megengedi a tagállamok számára, hogy bizonyos körülmények megléte esetén előírja a könyvvizsgálatot.
Az alábbi linken található dokumentum a 2016-os felmérés frissítését tartalmazza, melyből kiderül, hogy néhány tagállam miként módosította a küszöbértéket az utóbbi időben.

tovább...
Florin Toma az Accountancy Europe élén
2019.04.24.

2018. december 12-én megtartott taggyűlésén az Accountancy Europe új elnököt választott. Florin Toma, aki tagja a Bejegyzett Román Számviteli Szakemberek Testületének (CECCAR), az elkövetkezendő 2 évben fogja a tisztséget betölteni. Elképzeléseiről, valamint arról, hogy miért vállalta el az Európai szervezet vezető szerepét az alábbi videóban beszél. Ugyanekkor választotta meg új elnökhelyettesét a taggyűlés Myles Thompson személyében , aki szintén az alábbi linken található videóüzenetében beszél víziójáról.

tovább...
Kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések az európai bankszektorban
2019.02.01.

A kulcsfontosságú könyvvizsgálati kérdések (KAM) kommunikálásának célja a könyvvizsgálói jelentés kommunikatív értékének növelése. A számviteli szakemberek európai szervezete, az Accountany Europe felmérést készített a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók könyvvizsgálatánál már két éve létező kötelezettség teljesítéséről. Az angol nyelven elérhető tanulmány - példákkal illusztrálva - bepillantást enged több, mint 60 európai bank 2017. évi könyvvizsgálói jelentésében megjelenített KAM kommunikációjába.

tovább...
Keeping the Audit Profession attractive - az Accountancy Europe felmérésének eredménye (angol nyelven)
2017.09.15.

2017 januárja és májusa között a Könyvvizsgálók Európai Szervezete az Accountancy Europe felmérést végzett abban a témakörben, hogy hogyan lehetne a könyvvizsgálói szakma vonzerejét megtartani. A felmérés eredményeként létrejött tanulmányt az alábbi linkre kattintva tudják letölteni (angol nyelven).

tovább...
Accountancy Europe – a megújult könyvvizsgálói szervezet
2017.01.23.

A Könyvvizsgálók Európai Szövetsége (FEE) 2016. december 7-én tartotta közgyűlését, melyen a kamarát Barsi Éva, a kamara szakmai alelnöke, illetve Dr. Bor Zoltán, a szakértői bizottság tagja képviselte.

tovább...
Accountancy Europe – új kezdet szilárd alapokon
2016.12.09.

A korábban Európai Könyvvizsgálói Szövetségként ismert szervezet, a FEE (Fédération des Experts Comptables Européens) 2016. december 7-én (a szervezet fennállásának 30. évfordulóján) nevet változtatott. A szervezet új neve: Accountancy Europe.

tovább...
Átfogó kép 22 európai ország közfelügyeleti rendszeréről (angol nyelven)
2015.06.19.

A könyvvizsgálók európai szervezete (FEE) tájékoztató anyagot jelentetett meg 22 európai ország közfelügyeleti rendszeréről. Ez az angol nyelvű anyag képet ad a könyvvizsgálói felügyelet helyzetéről országokra lebontva és tartalmazza a 2014-es EU audit reform rendelkezéseinek várható következményeit is.

tovább...
FEE anyagai kis és közepes vállalkozások számára
2015.01.21.

A Könyvvizsgálók Európai Szövetsége (FEE) Kis és Közepes Könyvvizsgló cégekkel foglalkozó munkacsoportja (SMP Forum) információs csomagok közzétételét határozta el a könyvvizsgálók részére. Ennek két fontos oka van. Egyrészt a könyvvizsgálók a piaci és jogszabályi változások miatt szükségszerűen új szolgáltatási területekkel is meg kell ismerkedjenek és a nemzetközi irányvonalak ismerete ehhez elengedhetetlen. Másrészt a legnagyobb segítség a hatályos és friss EU-s hivatkozások és linkek összegyűjtése és közreadása, hogy azok akik naprakészek kívánnak lenni az adott területen ezzel idejüket és energiájukat hatékonyan tudják felhasználni. Az INFO PACK-ek legnagyobb erénye inkább ez utóbbi. A megjelent anyagokat mind angolul, mind magyar fordításban adjuk közre, azonban a linkek egy része angol és francia nyelvű anyagokra mutat. Előfordul, hogy egy idő után más nyelveken is elérhetők a dokumentumok. Ahol a fordításkor az adott anyag magyarul elérhető volt, ott a fordításban a magyar link szerepel.

tovább...

Betöltés...
X