IESBA-IAASB-AICPA útmutató a szakértő bevonására vonatkozó jelentős megfontolásokról a COVID-19 miatti körülmények között

IESBA-IAASB-AICPA útmutató címoldalaA három neves nemzetközi testület (az International Ethics Standards Board for Accountants – IESBA, az International Auditing and Assurance Standards Board – IAASB és a American Institute of CPAs  - AICPA) COVID-19 témához kapcsolódó közös kiadványa 2020. október 6-án jelent meg.

  

A kiadvány útmutatást nyújt annak eldöntéséhez, hogy mikor válhat szükségessé külső szakértőt igénybe venni

(1) bizonyos tevékenységek elvégzéséhez annak a cégnek, ahol a számviteli szakember dolgozik, illetve
(2) könyvvizsgálóként dolgozó számviteli szakembernek az ügyfeleinél a COVID-19 környezetben felmerülő kockázatokat megfelelően lefedő könyvvizsgálati bizonyítékok beszerzéséhez.

A kiadvány e mellett kiemeli a szakértő igénybevételével kapcsolatosan a könyvelők/könyvvizsgálók releváns etikai szempontjait, valamint azokat a körülményeket, amelyek a pénzügyi kimutatások könyvvizsgálata során szakértő igénybevételének a szükségességét jelzik.

A kiadvány megtalálható az IESBA és az IAASB COVID-19 forrásoldalain és a következő linken. A munkacsoport elkötelezte magát az elkövetkező hetekben további COVID-19 útmutatás kidolgozása mellett.

   

Szakértői Bizottság

Betöltés...
X