IAASB útmutatás a COVID-19 könyvvizsgálati hatásaihoz

Az IAASB, a Nemzetközi Könyvvizsgálati és Bizonyosságot Nyújtó Szolgáltatási Standardok Testület (International Auditing and Assurance Standards Board), folyamatosan frissülő Koronavírus Tájékoztató oldalán tette közzé első Figyelemfelhívását a koronavírus járvány könyvvizsgálatra gyakorolt következményeiről, melyeket további kiadványok fognak követni.

A COVID-19 világjárvány amellett, hogy az élet számos területén jelentős kihívásokat támaszt egészségügyi és világgazdasági téren, jelentősen befolyásolja a könyvvizsgálati munkát is. A könyvvizsgálati eljárásoknak továbbra is meg kell felelniük az előírt standardoknak, azonban az új helyzet számtalan új vagy eltérő megfontoláshoz vezet. A könyvvizsgálók alternatív eljárások kidolgozására kényszerülhetnek, hogy elegendő megfelelő könyvvizsgálati bizonyítékot gyűjtsenek könyvvizsgálói véleményük alátámasztásához, illetve adott esetben a könyvvizsgálói vélemény minősítéséhez.

Az IAASB és az IESBA elnökeinek közös üzenete

Az IAASB és az IESBA, a Könyvvizsgálók Nemzetközi Etikai Standardok Testülete (International Ethics Standards Board for Accountants) elnökei közös közleményben jelentették be az első IAASB Felhívás közzétételét és több érdekelt féllel, közfelügyeleti bizottsággal egyeztetve, megfelelő támogatást és útmutatás kívánnak nyújtani Koronavírus Tájékoztató oldalukon.
A Felhívás elsősorban a könyvvizsgálók számára készült, ugyanakkor hasznos útmutatást nyújt a vállalati menedzsment és az audit bizottságok tagjai számára is azokra a kihívásokra, amelyekkel a könyvvizsgálók szembesülnek a könyvvizsgálatuk végrehajtása közben. A kihívások leküzdéséhez és a könyvvizsgálat megfelelő elvégzéséhez elengedhetetlen a rendszeres kommunikáció a könyvvizsgálók és a vállalati vezetés, illetve az audit bizottságok között.
Egy újabb közleményben pedig az IAASB Szakmai Igazgatója arról tájékoztat, hogy további Felhívások kidolgozása várható a következő témákban: könyvvizsgálói jelentés, vállalkozás folytatása, fordulónap utáni események, számviteli becslések könyvvizsgálata, a költségvetési szektor intézményeinek könyvvizsgálatával kapcsolatos megfontolások.

Bővebb információ "A COVID-19 hatásai miatt folyamatosan változó könyvvizsgálati környezet" című első kiadványról.

Szakértői Bizottság

  

Betöltés...
X