Szakértői Bizottság közleménye az egységes elektronikus beszámolási formátum (ESEF) bevezetésének halasztási lehetőségéről

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) által kidolgozott egységes elektronikus beszámolási formátumot (ESEF) a szabályozott piacra bevezetett értékpapírok kibocsátóinak kell alkalmazniuk pénzügyi kimutatásaikra. Az EU szabályozás szerint az érintett társaságoknak 2020. január 1-jével kezdődő üzleti évekre már alkalmazniuk kellett volna az ESEF előírásokat.

2020. december 11-én az Európai Parlament és az Európai Tanács megállapodtak a Transzparencia Irányelv módosításáról, melynek értelmében lehetővé válik, hogy a tagországok egy évvel elhalaszthassák az ESEF kötelező alkalmazásának bevezetését az érintett gazdálkodói körben. Ennek az a feltétele, hogy a halasztással élni kívánó tagállamoknak jelezniük kell ebbéli szándékukat az Európai Bizottság részére a megfelelő indokok megjelölésével. (Megjegyzés: Magyarország az egy évvel való elhalasztás mellett foglalt állást, és ezt a szándékát jelezte az Európai Bizottságnak.)

A kötelező alkalmazás egy évvel való elhalasztása mellett, azok a tőzsdei kibocsátók, amelyek a 2020. évi éves pénzügyi kimutatásaikat az ESEF előírásoknak megfelelően szeretnék elkészíteni, ezt minden további nélkül megtehetik.

A módosítások az Unió hivatalos lapjában való közzététel napjától számított 20. napon lépnek hatályba.

Forrás: Daily News 11 / 12 / 2020 (europa.eu) Coronavirus: EU agrees to rules to make it easier for firms to raise capital through the ‘EU Recovery Prospectus'

  

   Szakértői Bizottság

  

Betöltés...
X